Skip to main content
mussol

D’on venen els mussols i perquè surten

Les protuberàncies que apareixen en les parpelles, inferior o superior, de l’ull són els coneguts mussols. Uns abscessos que provoquen uns embalums que resulten molt incòmodes i generen molèsties i gran dolor per a tots aquells que els pateixen.

Què són els mussols

Coneixem per mussol a les inflamacions de color vermellós que apareixen en les parpelles, infeccions que solen drenar per si soles al cap de pocs dies. El mussol és un abscés que es manifesta com un petit nòdul dur al tacte i que causa força dolor. Depenent de la zona on es localitzi podem distingir entre dos tipus:

Mussols externs: en general apareixen propers a la vora de la parpella, creant un abscés que acostuma a drenar al cap de pocs dies.

Mussols interns: acostumen a ubicar-se més lluny de la vora de la parpella i, habitualment, triguen més a desaparèixer si els comparem amb els externs. Això es deu al fet que per la seva localització és més complicat que puguin drenar.

Mèdicament no es tracta d’una altra cosa que la inflamació de les glàndules sebàcies situades a les parpelles. Habitualment, aquestes inflamacions tenen lloc a causa d’una infecció de caràcter bacterià.

Causes dels Mussols

Normalment els mussols es produeixen per bacteris que estan sobre la nostra pell com els estafilococs, de manera que les infeccions són difícils de prevenir i els primers símptomes apareixen una vegada que ja s’ha contret la infecció.

Les parts de la parpella en què pot aparèixer aquest abscés són les següents:

Infecció en un fol·licle: els fol·licles són els forats a la pell des d’on neixen els pèls i, per descomptat, també les pestanyes. Quan un d’aquests fol·licles s’infecta és habitual que sorgeixi un mussol extern.intern

Infecció en la glàndula de Zeiss: la glàndula de Zeiss es troba unida als fol·licles pilosos de les pestanyes, produint una espècie d’oli que serveix per mantenir hidratades les pestanyes i evitar que aquestes s’assequin. Si aquesta glàndula s’inflama també pot provocar un mussol extern.

Infecció en la glàndula de Moll: la glàndula de Moll és una glàndula sudorípara que s’uneix amb el fol·licle de pestanyes i que produeix el lacrimal que manté l’ull hidratat.

Per què surten els mussols

La realitat és que és molt difícil atribuir-ho a una causa en concret, tot i això, sí que podem establir certes activitats que poden augmentar el risc de patir-:

·Fregar les parpelles amb freqüència
·Fregar les parpelles amb les mans brutes
·Una higiene personal inadequada

Com ja hem comentat, aquestes infeccions estan provocades per la proliferació de bacteris, que existeixen en qualsevol cas, però que aquestes activitats poden fer que augmentin de quantitat, provocant aquest abscés.

Quant dura un mussol

Per norma general, un mussol sol desaparèixer entre 7 i 10 dies després de la seva aparició. No obstant això, depenent de la persona, de la seva edat, estat físic i fortalesa immunològica, és possible que la lesió tarda més temps a desaparèixer.

Hi ha casos en què el mussol pot allargar-se i romandre durant mesos. Tot i que això no sigui habitual, en cas que succeís, si passats 5 dies des de la seva aparició el mussol no millora, s’inflama més o el dolor s’irradia cap a altres zones de la cara és imprescindible que visitis a un metge.

De la mateixa manera, si ets una persona que pateix de mussols constantment, sol ser un senyal que el teu organisme es troba debilitat i amb les defenses baixes i, al seu torn, també pot ser un dels símptomes de la diabetis.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *